Esra Sargın / Kaçak Akım Koruma Şalteri için Yeniden Kapama Ünitesi, kaçak akımla karşılaştığında açma yapan kaçak akım koruma şalterini (KAKŞ) otomatik olarak yeniden devreye almak için kullandığımız yenilikçi ve teknolojik alt yapıda bir cihazdır. Kaçak akım koruma şalterinin mandalına sabitlenerek bağlantısı yapılır ve bu işlem son derece pratiktir.
Çalışma Prensibi:
Herhangi bir nedenle kaçak akım koruma şalteri açma yaptığında yeniden kapama ünitesi, kaçak akım koruma şalterini yeniden kurma işlemi gerçekleştirerek tekrar kapatır. Yeniden kurma işlemi, elektrik sistemindeki kaçak akım durumunun devam etmesine göre artan periyotlarla 3 defaya kadar tekrarlanır. Bu işlemlerin amacı, elektrik beslemesinin sürekliliğini panoya gitmeden daha az eforla ve zaman kaybetmeden garanti altına almaktır.
Kaçak Akım Koruma Şalterinin açılması her zaman kısa devre kaynaklı olmayabilir veya bu durum kalıcı olmayabilir. Şebekedeki ani darbeler, geçici voltaj dalgalanmaları harmonikler nedeni ile oluşan akımlar KAKŞ tarafından kaçakmış gibi algılanabilir, bu geçici olaylar gerçekleşip bittiğinde de kaçak akım durumu kalmayacaktır. Bu tür geçici olaylar nedeniyle oluşabilecek açma durumunda, yeniden kapama ünitesi, açma yapan KAKŞ’ı ilk açmadan sonra 10 sn bekler ve otomatik olarak yeniden kapatır. Eğer hattaki kaçak akım varlığı devam ediyorsa, KAKŞ tekrar atacaktır ve kaçak akım yeniden kapama ünitesi daha sonra hattı 60 sn bekletir ve yeniden kapatır, yine KAKŞ açarsa sonuncu kurma 300. saniyede gerçekleşir ve tekrarlanmaz. 5 dakikalık bir süreden sonra hala KAKŞ açmaya devam ediyorsa elektrik sistemindeki arızaya müdahale edilmesi gerekir.
Neden Kullanmalıyız?
Özellikle elektrikli gereçlerin kullanıldığı ama arıza durumunda hemen müdahale edilebilecek kadar yakın olmayan noktalarda ve enerji kesintisinin yaşanmaması gereken yerlerde kullanılması tavsiye edilir.
Özellikle ;yaz mevsiminde yazlık/kışlık ev değişimlerinde en çok karşılaşılan şeylerden biri KAKŞ’ın atmasıdır. Enerji kesilmesi sonucu yazlıklarda yaşanan problemlerin başında buzdolabının ve derin dondurucunun çözülerek içindeki gıdaların bozulması ve kötü kokuların oluşması hatta uzun süre müdahale edilemediği için de buzdolaplarında akan suyun dolabı bozması sayılabilir. Üstelik bu enerji kesintisinin yol açacağı sorunlar mutfakla sınırlı kalmaz. Elektrikle beslenen her şey devre dışı kalabilir. Örneğin; güvenlik kameralarının elektrik kesintisi ile devre dışı kalması güvenlik sistemi için büyük sorun oluşturur Bir diğer problem olarak da akvaryumunuzun enerjisinin kesilmesi ne yazık ki balıklarınızı kaybetmenize sebep olabilir. Kötü durumların psikolojik yorgunluğu ve maliyetinin yanında yeniden kapama ünitesinin pratikliği ve kullanım kolaylığı kesinlikle avantaj sunar.
Şehre uzak mesafelerdeki su kuyularının pompa sistemlerinde de olası bir kesintide sadece KAKŞ’ı açmak için çok uzun mesafeler kat etmek gerekir. Oysaki yeniden kapama ünitesi bunu sizin yerinize kolayca sizin müdahalenize gerek duymadan halleder.
Aynı şekilde kimi uzak mesafelerdeki GSM baz istasyonlarında da enerji kesintisi sorun teşkil etmektedir. Üstelik yeniden kapama ünitesinin ilk kurulumu olan 10 sn’lik sürenin altına bir personel vasıtasıyla ulaşabilmek mümkün değildir. Bu, hem enerjiden tasarrufu hem de iletişimin sürekliliğini ve kesintisiz olmasını kolayca sağlar
Tüm bunlara ek olarak enerji kesintisinin kabul edilemeyeceği yerler mesela enjeksiyon ocakları kullanarak eritme/kalıp işi yapan işletmelerde de verimliliği mutlaka artıracak, ayrıca işletmelerde bakım personeline kolaylık sağlayacaktır.