Periyodik Kontrollere ilişkin İş Ekipmanları Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler yapıldı. Değişiklikler 04 Şubat 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
04 Şubat 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikte yer alan önemli değişiklikler ise şunlar;
*İşveren ile periyodik kontrol yapmaya yetkili kişi arasında periyodik kontrol hizmeti gerçekleştirilmeden en geç 1 gün önce İSG-KATİP sistemindeki örneğine uygun sözleşme düzenlenir ve karşılıklı olarak imzalanır.
*İSG-KATİP üzerinden sözleşme olmaksızın periyodik kontrol raporu düzenlenemez. Sözleşme olmaksızın düzenlenen periyodik kontrol raporları geçersizdir. Bu hükme aykırı davranan periyodik kontrol yapmaya yetkili kişinin yetkisi altı ay süreyle askıya alınır*
*29/12/2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında yetkilendirilmiş olan ortak sağlık ve güvenlik birimleri ile bu birimlerde çalışan kişiler periyodik kontrol hizmeti veremez.
4 Şubat 2024 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 32450
YÖNETMELİK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:
İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 25/4/2013 tarihli ve 28628 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.
p) Genel Müdürlük: İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünü,
r) İSG-KATİP: İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri ile ilgili iş ve işlemlerin Genel Müdürlükçe kayıt, takip ve izlenmesi amacıyla kullanılan iş sağlığı ve güvenliği kayıt, takip ve izleme programını,”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 6/A maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “her halükarda” ibaresinden sonra gelmek üzere “en az” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
(6) İşveren ile periyodik kontrol yapmaya yetkili kişi arasında periyodik kontrol hizmeti gerçekleştirilmeden en geç 1 gün önce İSG-KATİP sistemindeki örneğine uygun sözleşme düzenlenir ve karşılıklı olarak imzalanır.
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 7/A maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 14/A maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dördüncü fıkrasında yer alan “ikinci veya üçüncü” ibaresi “ikinci, üçüncü veya yedinci” şeklinde, “üç yıl” ibaresi “bir yıl” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
(3) 29/12/2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında yetkilendirilmiş olan ortak sağlık ve güvenlik birimleri ile bu birimlerde çalışan kişiler periyodik kontrol hizmeti veremez.”
(7) Akredite muayene kuruluşları Genel Müdürlük tarafından istenen bilgi ve belgeleri TÜRKAK’a göndermekle yükümlüdür.
(8) İSG-KATİP üzerinden sözleşme olmaksızın periyodik kontrol raporu düzenlenemez. Sözleşme olmaksızın düzenlenen periyodik kontrol raporları geçersizdir. Bu hükme aykırı davranan periyodik kontrol yapmaya yetkili kişinin yetkisi altı ay süreyle askıya alınır.
(9) Genel Müdürlük tarafından gerçekleştirilen kontrol ve denetimler, Genel Müdürlükte görevli çalışma uzmanı ve çalışma uzman yardımcıları, mühendis, fizikçi, kimyager, biyolog ve tabipler tarafından yerine getirilir.”
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki ek madde eklenmiştir. “Doğal afet veya olağanüstü haller
EK MADDE 3- (1) 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanuna göre genel hayata etkili afet bölgesi veya 25/10/1983 tarihli ve 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununa göre olağanüstü hal ilan edilen yerlerde bu Yönetmelik kapsamında yetkilendirilen kurum ve kuruluşların aşağıda belirtilen yükümlülükleri, Bakanın onayı ile değiştirilebilir veya ertelenebilir:
a) Başvuru ve bildirim süreleri.
b) Kurum ve kuruluşlarda personel istihdamı zorunluluğu.
c) İş ekipmanlarının periyodik kontrollerine yönelik akreditasyon zorunluluğu.
(2) Birinci fıkra kapsamında alınan onay, olağanüstü hal süresi veya genel hayata etkili afet bölgesi olduğunu gösteren kararın süresi boyunca geçerlidir. Olağanüstü hal süresi veya genel hayata etkili afet bölgesi olduğunu gösteren kararın süresi bir yılı aşsa bile birinci fıkra kapsamında alınan onayın süresi bir yılı aşamaz. Sürenin uzatılması gerekirse yeniden Bakan onayı alınır.
(3) Genel hayata etkili afet bölgesi veya olağanüstü hal ilan edilen yerlerde, bu Yönetmelik kapsamında yetkilendirilen kurum veya kuruluşların, yetkilendirildikleri adrese ilişkin resmi makamlarca düzenlenen yıkık veya hasar raporunu beyan etmesi halinde kurum veya kuruluşun arşivinde bulunması gereken evraktan zayi olanlar ya da erişilemeyenler denetimlerde aranmaz.”
MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin Ek-III’ünün 1.13 üncü maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 8- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 9- Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.
İSG-KATİP ÜZERİNDEN YAPILACAK PK SÖZLEŞMELERİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
4 Şubat 2024 tarihli ve 32450 sayılı Resmi Gazete’de İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 3.maddesi uyarınca işveren ile periyodik kontrol yapmaya yetkili kişiler arasında sözleşme imzalanması gerekliliği hüküm altına alınmıştır. Mezkur Yönetmelik 5.madde 8.fıkrası uyarınca İSG-KATİP üzerinden sözleşme olmaksızın periyodik kontrol raporu düzenlenemez, sözleşme olmaksızın düzenlenen raporlar geçersizdir ve bu hükme aykırı davranan periyodik kontrol yapmaya yetkili kişinin yetkisi altı ay süreyle askıya alınır.
İşveren ile periyodik kontrol yapmaya yetkili kişiler arasında sözleşmeler, İSG-KATİP sistemi üzerinden rehberlerde belirtildiği şekilde düzenlenecektir. Dikkat edilmesi gerekli hususlar aşağıda belirtilmiştir:İşveren ile periyodik kontrol yapmaya yetkili kişiler arasında sözleşmeler, İSG-KATİP sistemi üzerinden rehberlerde belirtildiği şekilde düzenlenecektir. Dikkat edilmesi gerekli hususlar aşağıda belirtilmiştir:
- Süreç işveren (veya işveren vekili veya E-Bildirge Yöneticisi) ve ilgili iş yerinde hizmet verecek periyodik kontrol yapmaya yetkili kişi arasındadır. Süreç işveren (veya işveren vekili veya E-Bildirge Yöneticisi) tarafından başlatılmakta olup periyodik kontrol yapmaya yetkili kişi tarafından onaylanmaktadır.
- Sözleşme düzenlenebilmesi için yetkili kişinin sistemde periyodik kontrol yapmaya yönelik yetkisi bulunmalı ve SGK 4/A ya da 4/B (kişiye ait sigorta kaydı) kaydı bulunmalıdır.
- Mezkur Yönetmelik gereği, periyodik kontrol hizmeti sözleşmenin yapıldığı gün verilemez. Aradaki süre en az 1 gün olmalıdır.
- Sözleşmeler yapılırken, periyodik kontrol yapmaya yetkili kişinin ilgili ekipman gruplarında sözleşme süresi boyunca düzenleyeceği periyodik kontrol raporu sayıları belirtilecektir (azami sözleşme süresi 1 yıldır). Örneğin, periyodik kontrol yapmaya yetkili kişi, işverenle yaptığı anlaşma çerçevesinde 1 yıl içerisinde 5 kendinden tahrikli endüstriyel araç, 3 kule kren, 3 mobil kren periyodik kontrol gerçekleştirecekse sözleşme ekranında kaldırma ve iletme ekipmanı bölümüne 11 şeklinde giriş yapmalıdır. Sözleşme tahsis edildikten sonra talebin artması ve iki tarafın anlaşması üzerine ek ekipmanlar için yeni sözleşme yapılabilir veya farklı bir periyodik kontrol yapmaya yetkili kişi ile sözleşme yapılabilir. Periyodik kontrollerde en az bir gün öncesinde düzenlenmiş sözleşme bulunması esastır. Sözleşme olmadan düzenlenen raporlar için giriş paragrafında belirtilen hükümler geçerlidir.
- Bir muayene kuruluşundan hizmet alınması ve hizmetin birden çok kişiden alınması durumunda her kişiye ayrı sözleşme yapılmalıdır, zira süreç periyodik kontrol yapmaya yetkili kişi üzerinden yürütülmektedir.
- Sözleşmede belirtilen sayılardan daha az sayıda ekipmanın yıl içerisinde periyodik kontrolünün gerçekleştirilmesi mevzuat ya da sistem açısından bir uygunsuzluk teşkil etmemektedir.
- İşveren tarafından süreci tamamlanmamış sözleşmeler, 24 saat sonrasında sistem tarafından iptal edilmektedir. İşveren onayladıktan sonra periyodik kontrol yapmaya yetkili kişilerin onaylama süresi 48 saattir. Bu süre sonunda sözleşme iptal olmakta ve aynı şekilde periyodik kontrol gerçekleştirilecekse sürecin baştan başlatılması gerekmektedir.
- OSGB’de tam zamanlı veya yarı zamanlı fark etmeksizin sözleşmesi bulunan kişiler, periyodik kontrol yapmaya yetkili kişi olsalar bile (kalıcı kayıt numarasına sahip olmaları durumu) sözleşme düzenleyemez ve periyodik kontrol gerçekleştiremezler, sistem sözleşme düzenlenmesine izin vermemektedir.
- Sözleşme, sözleşmenin iki tarafı tarafından da ek bildirim yapılmaksızın sistemden iptal edilebilir. İptal tarihi sistemde görüntülenen sözleşmenin bitiş tarihidir.
İSGKATİP PK Sözleşmesi Rehberleri
Not: Yönetmeliğin 2.3 Tesisatlar 2.3.7. maddesinde belirtilen; Elektrik, topraklama ve yıldırımdan korunma tesisatları için periyodik kontrolde tesisat projesi aranır. İşveren, projesi olmayan tesisatların 3/12/2003 tarihli ve 25305 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik İç Tesisleri Proje Hazırlama Yönetmeliği, diğer ilgili yönetmelikler ve ilgili standartlara uygun olarak projelendirilmesini yaptırmak zorundadır. Bu madde 2024 yılı Ocak ayı itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Önemli;
Özellikle elektrik tesisatı, topraklama ve paratoner tesisatlarında ki ölçümlerde raporlarda belirtilecek olan “az kusur,”ağır kusur” ibarelerinin ne anlam taşıdığı ,”az kusur”,”ağır kusur” yaptırım sürelerinin hangi zamanlarda olacağı bakanlık tarafından belirlenecek ve duyurusu yapılacaktır.
www.mustafafazlioglu.com.tr